Patery miskowe z niebieskimi (kobaltowymi) kołnierzami ze złoceniami wokół 6-dzielnych krawędzi i barwnymi kompozycjami owocowymi w lustrach (gałązka z jabłkami, gałązka winogron); od zewnątrz kołnierzy cztery złocone owalne rezerwy z rocaillami i kratownicą, wypełnione barwnymi kompozycjami kwiatowymi; od frontu - złoty, grawerowany herb cesarskiej Rosji: orzeł 2-głowy z tarczą ze św. Jerzym walczącym ze smokiem na piersi, z berłem i jabłkiem królewskim w szponach, zwieńczony trzema koronami zamkniętymi z labrami. Trzony z brązu złoconego: na kolistej podstawie z nóżkami - roślinnymi rocaillami nagie putto, przyklękające na przewróconym koszyku obok pędu winorośli z owocami i liśćmi wokół wkładu z paterą, z rękami uniesionymi w geście dźwigania patery. Patery z oprawami metalowymi od spodu, wkładanymi od góry w trzony.

Efektowny (mimo drobnych przebarwień pater, mających charakter użytkowy) zespół porcelany, uzupełniającej zapewne dworską (państwową?) zastawę deserową.

606
Para pater deserowych z herbami

brąz złocony, porcelana, kobalt bleu roi, złocenia, wypukłe, matowe grawerowane, farby naszkliwne;
przebarwienia niebieskich teł na kołnierzach pater wokół luster, drobne uszkodzenia złoceń na jednym herbie;
wys. 32 cm, średnica pater 22,3 cm; sygnatury - brak (znaki na porcelanie być może pod montażem z brązu?).
Francja, XIX w. (2 poł. - kon. XIX w.)

Zobacz katalog

REMPEX

313 Aukcja Rzemiosła Artystycznego i Antyków

13.11.2024

19:00

Cena wywoławcza: 15 000 zł
Estymacja: 17 000 - 19 000 zł
Zaloguj się, aby wysłać zgłoszenie

Patery miskowe z niebieskimi (kobaltowymi) kołnierzami ze złoceniami wokół 6-dzielnych krawędzi i barwnymi kompozycjami owocowymi w lustrach (gałązka z jabłkami, gałązka winogron); od zewnątrz kołnierzy cztery złocone owalne rezerwy z rocaillami i kratownicą, wypełnione barwnymi kompozycjami kwiatowymi; od frontu - złoty, grawerowany herb cesarskiej Rosji: orzeł 2-głowy z tarczą ze św. Jerzym walczącym ze smokiem na piersi, z berłem i jabłkiem królewskim w szponach, zwieńczony trzema koronami zamkniętymi z labrami. Trzony z brązu złoconego: na kolistej podstawie z nóżkami - roślinnymi rocaillami nagie putto, przyklękające na przewróconym koszyku obok pędu winorośli z owocami i liśćmi wokół wkładu z paterą, z rękami uniesionymi w geście dźwigania patery. Patery z oprawami metalowymi od spodu, wkładanymi od góry w trzony.

Efektowny (mimo drobnych przebarwień pater, mających charakter użytkowy) zespół porcelany, uzupełniającej zapewne dworską (państwową?) zastawę deserową.