Rodzina Wittmann zajmuje się uprawą winorośli w miejscowości Westhofen w Rheinhessen od XVII wieku. Rodzina może poszczycić się 15 pokoleniami i około 350 rocznikami doświadczenia w uprawie winorośli. Własne wina rozlewają od 1921 roku. Dziś winiarnia jest prowadzona przez ojca Güntera, jego żona Elisabeth, syn Philipp i jego żona. Philipp pełni funkcję piwnicznego mistrza i enologa w winnicy, a także pełnił funkcję członka zarządu VDP Rheinhessen w latach 2005-2019. Westhofen jest na wskroś winiarską gminą, dlatego wokół miejscowości znajduje się prawie 790 hektarów winnic, z których część uprawiana jest przez Wittmannów. Terroir jest dość zróżnicowane, z glebami zbudowanymi z margli gliniastych, lessów, iłów lub zwietrzałych wapieni. Dziś Wittmann ma cztery duże winnice, na których może się oprzeć: - Brunnenhäuschen - Aulerde - Morstein - Kirchspiel Wszystkie one znajdują się na terenie winnicy Westhofen, sąsiadującej z pierwszą winnicą Gundersheim. Już w 1990 roku rodzina Wittmann zdecydowała się na przestawienie swojej uprawy winorośli na uprawę ekologiczną i tym samym stała się jednym z pionierów w Niemczech. W 2004 r. uczyniono kolejny krok w kierunku rolnictwa biodynamicznego. Zwraca się uwagę nie tylko na metody oszczędzania zasobów, ale cała gospodarka jest prowadzona w cyklu, aby jak najmniej obciążać przyrodę. Wittmannowie produkują na przykład własny nawóz, który aktywizuje glebę. W związku z tym, w winnicy stosuje się wyłącznie ręczne zbieranie plonów. Po zbiorach winogrona są ponownie selekcjonowane, a po wytłoczeniu odprowadzane do piwnicy wyłącznie za pomocą grawitacji. Fermentacja odbywa się wyłącznie przy użyciu naturalnych drożdży. 80 drewnianych beczek jest gotowych, aby nadać winom ostateczny szlif. Najstarsza z nich pochodzi z 1890 r. Dojrzewanie odbywa się oddzielnie w zależności od parceli.
Kup abonament Wykup abonament, aby zobaczyć więcej informacji