Julian Fałat studiował malarstwo w l. 1869-71 i 1881-82 u W. Łuszkiewicza i L. Dembowskiego w krakowskiej Szkole Sztuk Pięknych i w l. 1875-80 u A. Strähubera
I J. Raaba w Akademii monachijskiej. Po ukończeniu studiów wiele podróżował.
Pracował w Berlinie jako malarz nadworny cesarza Wilhelma II. W 1895 r. powołany
na stanowisko dyrektora Szkoły Sztuk Pięknych w Krakowie.
Znakomity i uznany malarz, wielokrotnie nagradzany, m.in. złotymi medalami berlińskiej i monachijskiej Akademii, członek Towarzystwa Artystów Polskich Sztuka.
Ten mały, ale doskonały rysunek - będący być może sympatyczną formą podziękowania za wykwintny obiad - powstał najpewniej, wbrew pozorom, nie we Francji, lecz w Warszawie, gdzie - w Zachęcie - rektor krakowskiej Akademii miał w początku 1909 roku większą wystawę swych prac. Języka francuskiego w menu użyto prawdopodobnie dla uniknięcia przykrej konieczności umieszczania obok każdego drukowanego tekstu polskiego jego rosyjskiego tłumaczenia.

20
Julian FAŁAT (1853 Tuligłowy k. Przemyśla - 1929 Bystra k. Bielska Białej)

TOKUJĄCE GŁUSZCE (NA ODWROCIE DRUKOWANEGO MENU), 1909

Ołówek, kredka, karton (odwrocie karnetu), 8,3 x 17,7 cm (narożniki sfazowane)
Sygnowany w lewym dolnym narożniku ołówkiem: Jul Fałat; tekst menu (druk): Menu / le 28 Fevrier 1909 / Eau de vie / Tartelettes au caviar / Canapés aux Huitres / Consommé de choux aigre / Diablotins / Turbot s[au]ce Mousseline / Cotelettes de pré-sale grillées / S[au]ce Soubise / Pommes de terre soufflées / Poularae [sic!] du Mans en Daube / Salade des Légumes / Soufflé en Mandarines / Tarte Mascotté / Café ; ponad dolną krawędzią pośrodku piórem i atramentem ręką artysty: dla St. ; pod górną krawędzią ołówkiem współczesne wskazówki dla introligatora względnie ramiarza.

Kup abonament Wykup abonament, aby zobaczyć więcej informacji

Julian Fałat studiował malarstwo w l. 1869-71 i 1881-82 u W. Łuszkiewicza i L. Dembowskiego w krakowskiej Szkole Sztuk Pięknych i w l. 1875-80 u A. Strähubera
I J. Raaba w Akademii monachijskiej. Po ukończeniu studiów wiele podróżował.
Pracował w Berlinie jako malarz nadworny cesarza Wilhelma II. W 1895 r. powołany
na stanowisko dyrektora Szkoły Sztuk Pięknych w Krakowie.
Znakomity i uznany malarz, wielokrotnie nagradzany, m.in. złotymi medalami berlińskiej i monachijskiej Akademii, członek Towarzystwa Artystów Polskich Sztuka.
Ten mały, ale doskonały rysunek - będący być może sympatyczną formą podziękowania za wykwintny obiad - powstał najpewniej, wbrew pozorom, nie we Francji, lecz w Warszawie, gdzie - w Zachęcie - rektor krakowskiej Akademii miał w początku 1909 roku większą wystawę swych prac. Języka francuskiego w menu użyto prawdopodobnie dla uniknięcia przykrej konieczności umieszczania obok każdego drukowanego tekstu polskiego jego rosyjskiego tłumaczenia.