Butelka jedna z 271.
Macduff jest miastem portowym, założonym dopiero w XVIII wieku. Destylarnia whisky powstała zaś w 1962 roku jako Glen Deveron Distillery. Dziś zakład ma dwa alembiki pierwszej destylacji (wash stills) i trzy drugiej (spirit stills), należy do John Dewar's & Sons i produkuje rocznie ok. 3, 5 mln l alkoholu. Najbardziej znana whisky single malt z Macduff to 10-letni Glen Deveron. 21-letni Macduff to jasnozłota whisky pochodząca z regionu Speyside, została wydestylowana w 1997 roku. Ten Single Malt spędził w beczce 21 lat, która w 2018 roku została rozlana na serię liczącą 288 butelek przez Hunter Laing w ramach serii First Edition. Podczas degustacji na języku pojawiają się nuty słodkiego ciasta z owocami, moreli, cytrusów a także nuty ziemiste, można również wyczuć lekkie nuty wosku. W nosie można wyczuć przyjemnie trawiasty i kwiatowy zapach z nutami zielonej gruszki, miodu, świeżych owoców a także ziemi i torfu. Na podniebieniu można wyczuć zrównoważoną śliwkowo biszkoptową słodycz. Finisz jest długi, lekko pieprzny, wzmocniony ostrością imbiru z łodygi.