Butelka jedna z 282.
Caol Ila to destylarnia whisky położona niedaleko Port Askaig, na szkockiej wyspie Islay. Została założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona, jednak w 1854 gorzelnia zmieniła właściciela. Przejął ją Norman Buchanan, właściciel Islay of Jura. Caol Ila nie należy do najbardziej torfowych whisky z Islay. Charakteryzuje ją bladozłoty kolor i ostry aromat, przypominający morskie powietrze, przesiąknięty wonią wędzonego łososia, z delikatną nutą kwiatowo-pieprzową. Smak słodkawy z wyczuwalnym torfowo-dymnym posmakiem. The First Editions Caol Ila to single malt pochodzenia szkockiego z regionu Isley. Został wydestylowany w 2010 roku i leżakował w dębowej beczce po winie przez 10 lat. Whisky ta Została zabutelkowana w 2020 roku w nakładzie jedynie 282 egzemplarzy, z mocą beczki 59,3% (ABV). Podczas degustacji na podniebieniu możemy wyczuć nuty ciastek owsianych, konfitury z płatków róż, świeżych malin, oraz śledzi. W nosie wyczuwalne są aromaty nadmorskiego torfu, wiśni maczanych w brandy oraz odrobinę nowej skóry. Finisz jest długi z nutami ognistego imbiru i pieprzu syczuańskiego.