Jelec krzyżowo-kabłąkowy z brązu złoconego, z tylnym ramieniem zakończonym łezką; trzon rękojeści drewniany, pokryty skórą z potrójnym filigranem (skręcany drut); kapturek z brązu, z długim warkoczem; głownia stalowa, szlifowana w jedną szeroką bruzdę,na zastawie, po obu stronach - złocone elementy dekoracyjne; pochwa stalowa z jedną ryfką z brązu i brajcarkiem.
stal, brąz złocony, drewno, skóra; dł. w pochwie: 104,5 cm; dł. bez pochwy 97 cm.
Francja, 2 poł. XIX w.
Jelec krzyżowo-kabłąkowy z brązu złoconego, z tylnym ramieniem zakończonym łezką; trzon rękojeści drewniany, pokryty skórą z potrójnym filigranem (skręcany drut); kapturek z brązu, z długim warkoczem; głownia stalowa, szlifowana w jedną szeroką bruzdę,na zastawie, po obu stronach - złocone elementy dekoracyjne; pochwa stalowa z jedną ryfką z brązu i brajcarkiem.