Naczynia na giętych nóżkach zakończonych kopytkami, u nasady zachodzących na gruszkowate korpusy. Nakrywki imbryka i cukiernicy wywyższone, zakończone gałką. Wylew imbryka w formie dziobka z umieszczonym na osi uchem z drewna czernionego; ucha cukiernicy c-kształtne skomponowane z gałązek u nasady zakończonych liśćmi winorośli; mlecznik z rączką drewnianą, toczoną, osadzoną ukośnie.
Wytwórnię założył w 1804 roku Antoine-Vital Cardeilhac. W latach 1851-1885 prowadził ją jego syn Armand-Edouard, a od 1885 wnuk Ernest. W 1904 r. zakład przejęła wdowa po Armandzie - Amelia, a w 1920 r. synowie Ernesta - Jacques i Pierre. W 1951 roku wytwórnia połączyła się z inną znaną złotnicza firmą francuską - Christofle.
Zestaw do herbaty
składający się z imbryka (wys. 17,5 cm, szer. 20 cm, głęb. 11 cm), cukiernicy (wys. 11,5 cm, szer. 11,2 cm, głęb. 9,4 cm) i mlecznika (wys. 7,5 cm, szer. 10,4 cm, głęb. 6,4 cm);
srebro próby 1(950) cechowane (cecha probierni francuskiej z głową Minerwy i cyfrą 1), CARDEILHAC / PARIS oraz znak złotnika EC w rombie); waga 921 g.
Paryż, okres Ernesta CARDEILHAC (czynny 1885-1904) - 4 ćw. XIX w (po 1885)
Naczynia na giętych nóżkach zakończonych kopytkami, u nasady zachodzących na gruszkowate korpusy. Nakrywki imbryka i cukiernicy wywyższone, zakończone gałką. Wylew imbryka w formie dziobka z umieszczonym na osi uchem z drewna czernionego; ucha cukiernicy c-kształtne skomponowane z gałązek u nasady zakończonych liśćmi winorośli; mlecznik z rączką drewnianą, toczoną, osadzoną ukośnie.
Wytwórnię założył w 1804 roku Antoine-Vital Cardeilhac. W latach 1851-1885 prowadził ją jego syn Armand-Edouard, a od 1885 wnuk Ernest. W 1904 r. zakład przejęła wdowa po Armandzie - Amelia, a w 1920 r. synowie Ernesta - Jacques i Pierre. W 1951 roku wytwórnia połączyła się z inną znaną złotnicza firmą francuską - Christofle.