Trzonki dociążone, obrzeżone profilowaną taśmą z przewiązkami; nabieraki ażurowe z dekoracją roślinną.

Firmę założył w 1815 roku Nicolas Vautrin. Sukcesję po nim w 1862 roku przejął Jules Boivin, a w 1881 jego syn Victor. Victor Boivin specjalizował się w zastawach stołowych i akcesoriach stołu. Wyroby Boivinów były bardzo cenione za wysoką jakość i wzornictwo m.in. dwukrotnie zdobywali medale i odznaczenia na L’Exposition Universelle w Paryżu w 1869 i 1889 roku.

726
Victor BOIVIN (czynny od 1881 - ok. 1920?)

Łopatka i widelec do ryb środka stołu

srebro próby 1 (950) cechowane (cecha probierni z górą Minerwy i próbą 1, znak złotnika z monogramem VB - w rombie), plater cechowany (znak platernika z monogramem VB - w kwadracie);
łopatka - dł. 30 cm; widelec - dł. 27,5 cm; waga łączna 346 g.
Paryż, k. XIX w.

Kup abonament Wykup abonament, aby zobaczyć więcej informacji

Trzonki dociążone, obrzeżone profilowaną taśmą z przewiązkami; nabieraki ażurowe z dekoracją roślinną.

Firmę założył w 1815 roku Nicolas Vautrin. Sukcesję po nim w 1862 roku przejął Jules Boivin, a w 1881 jego syn Victor. Victor Boivin specjalizował się w zastawach stołowych i akcesoriach stołu. Wyroby Boivinów były bardzo cenione za wysoką jakość i wzornictwo m.in. dwukrotnie zdobywali medale i odznaczenia na L’Exposition Universelle w Paryżu w 1869 i 1889 roku.