Winogrona Saperavi pochodzą z winorośli liczących sobie ponad 30 lat i rosną na czarnych glebach łupkowych w historycznym regionie winiarskim Kakheti. Winogrona zbierane są ręcznie. Część winogron jest fermentowana w postaci całych kiści w amforach Qvevri, a część w zbiornikach stalowych. Częściowo dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 225 l, w beczkach drewnianych o pojemności 5000 l a także w amforach Qvevri. Znaczenie Bedoba to obdarzanie szczęściem w nowym roku. Słowo to oznacza coś w rodzaju "dnia szczęścia". Występuje on w drugim dniu nowego roku i jest przedłużeniem jego obchodów, aby uczcić ten wyjątkowy dzień.
Bedoba Saperavi charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz pikantnym bukietem jeżyn, ziół górskich, kwiatów i czarnego pieprzu. Na podniebieniu jest potężny, zwarty, korzenno-owocowy i kremowo-soczysty. Delikatny finisz.